Spalvinių koordinačių skaičiavimas kompiuterinėje grafikoje

Authors

  • V. Viliūnas
  • H. Vaitkevičius
  • K. Breivė
  • Z. Bliznikas

Abstract

Nagrinėjamos galimybės tiksliau apskaičiuoti objektų vaizdų spalvines koordinates, keičiantis objektų apšvietai, kai yra žinomos besikeičiančios apšvietos ir standartiniais šaltiniais apšviestų objektų spalvinės koordinatės. Pasiūlytas algoritmas ir aprašytos matematinės procedūros bei algoritmo sandara, kuriais naudojantis toks perskaičiavimas atliekamas. Koordinatės perskaičiuojamos tiesiniu operatoriumi. Šio operatoriaus elementai priklauso tik nuo besikeičiančios bei skai-čiavimo pradžioje pasirinktos standartinės apšvietos ir objekto spalvinių koordinačių esant šiai apšvietai.
Algoritmas patikrintas perskaičiuojant literatūroje pateiktas dviems apšvietos tipams 431 Manselo pavyzdėlio spal-vines koordinates. Algoritmo tikslumas vertintas lyginant pasiūlytu būdu apskaičiuotas ir literatūroje pateiktas koordinačių vertes. Nustatyta, kad santykinis vidutinis apskaičiuotų verčių nuokrypis, kai apšvietos ir objektų santykinės spektrinės funk-cijos aproksimuojamos ortonormuotosiomis bazinėmis Parkineno funkcijomis, ne didesnis kaip 2,4*, o santykinis maksi-malus jų nuokrypis ne didesnis kaip 15,3*.

Published

1998-04-27

How to Cite

Viliūnas, V., Vaitkevičius, H., Breivė, K., & Bliznikas, Z. (1998). Spalvinių koordinačių skaičiavimas kompiuterinėje grafikoje. Elektronika Ir Elektrotechnika, 16(3). Retrieved from https://eejournal.ktu.lt/index.php/elt/article/view/16004

Issue

Section

Articles