Prioritetinių paraiškų srautų aptarnavimo M/M/1/n sistemos analizė - Gvergždys, J.; Mikšys, A.; Rindzevičius, R.; Šimkevičius, S. (Elektronika ir Elektrotechnika, 2004)
Analizuojama duomenų perdavimo tinkluose naudojama prioritetinių duomenų paketų perdavimo esant eilei M/M/1/n sistema. Į sistemą patenka duomenų paketai, priklausantys i (i=1,2) prioritetų klasėms. Kuo mažesnis prioriteto klasės skaitmuo, tuo aukštesnis perdavimo prioritetas.Laikome, kad žemesnio prioriteto paraiškos perdavimas kanalu nenutrūksta į sistemą atėjus aukštesnio prioriteto paraiškai. Į sistemą ateina puasoniniai kiekvieno prioriteto duomenų paketų srautai atitinkamai intensyvumais λi ir perduodami vienu kanalu atitinkamai intensyvumais μi, ir kiekvieno srauto duomenų paketo perdavimo ryšio kanalu trukmė pasiskirsčiusi pagal eksponentinį dėsnį, esant atitinkamai vidutinei trukmei T i .Tos pačios prioriteto klasės duomenų paketai perduodami kanalu priklausomai nuo jų atėjimo į sistemą momento. Modelyje panaudotos Markovo grandinės leido sudaryti tikslų dviejų prioritetų paraiškas aptarnaujančios M/M/1/n sistemos analitinį modelį ir išvesti formules visų prioriteto klasių duomenų paketų perdavimo parametrams įvertinti. Pateikta sistemos perėjimų iš vienos būsenos į kitą diagrama. Grafikuose pateikti informacijos perdavimo sistemos parametrų apskaičiavimo rezultatai. Il.5, bibl.8 (lietuvių kalba; santraukos lietuvių, anglų, rusų k.).