Daugiamodžių šviesolaidžių sujungimo nuostolių tyrimas - Anilionienė, J.; Anilionis, R. (Elektronika ir Elektrotechnika, 2003)
Daugiamodžių šviesolaidžių perdavimo charakteristikos išnagrinėtos naudojant elektromagnetinio lauko teorijoje taikomas Maksvelo lygtis. Analizuojama daugiamodžiuose šviesolaidžiuose dėl vienų modų virsmo kitomis pasireiškianti modų transformacija bei jos priežastys. Nuostoliams, susidariusiems dėl modų transformacijos sujungiant optines gijas, įvertinti pasiūlytas surištųjų galių metodas. Tiriami du skaidulų sujungimo būdai: jungiant tiesiogiai ir suvirinant arba dedant į V formos griovelius ir klijuojant. Atliktus modų transformacijos abiejų tipų daugiamodžių šviesolaidžių sujungimuose matematinį modeliavimą, pateiktos signalo iškraipymo ir nuostolių priklausomybės. Il. 2, bibl. 6 (lietuvių k.; santraukos lietuvių, anglų, rusų k.).