Elektros energijos sąnaudų efektyvumo įvertinimas vandentiekio - Buivis, L.; Turauskas, Z. (Elektronika ir Elektrotechnika, 2004)
Vandentiekyje naudojama energijos sąnaudų normavimo metodika neleidžia palyginti skirtingomis sąlygomis dirbančių siurblių agregatų, įmonių darbo efektyvumo vartojant elektros energiją. Siūloma kartu su dabar naudojamu lyginamųjų elektros energijos sąnaudų rodikliu naudoti elektros energijos sąnaudų efektyvumo rodiklį, kuris tinka energijos taupymo potencialui nustatyti, skirtingomis kėlimo aukščio sąlygomis dirbančių siurblių agregatų ir įmonių darbo efektyvumui objektyviai įvertinti. Pateiktos matematinės išraiškos šiems rodikliams ir siurblio agregato naudingumo koeficientui nustatyti, apskaičiuotos ribinės rodiklių vertės, taip pat jų panaudojimo vandentiekio įmonėje rekomendacijos. Siūlomiems rodikliams skaičiuoti reikalingi duomenys apie hidraulinę galią arba energiją. Eksperimentinėje dalyje pateikta siurblio su dažnine pavara energijos sąnaudų efektyvumo priklausomybė nuo apkrovos ir gręžinių siurblių su asinchroniniais varikliais energijos sąnaudų efektyvumo rodikliai. Iš pateiktų eksperimentinių tyrimų rezultatų matyti, kad, esant panašioms lyginamosioms elektros energijos sąnaudoms, siurblių agregatų energijos naudojimo efektyvumas žymiai skiriasi, o agregatas, turintis didžiausias lyginamąsias elektros sąnaudas, elektros energiją naudoja efektyviausiai. Il. 1, bibl. 4 (lietuvių kalba; santraukos lietuvių, anglų ir rusų k.).