Netiesioginis asinchroninių variklių su dvifaze statoriaus apvija statinio - Gečys, S.; Barzdaitis, V.; Muleravičius, R. (Elektronika ir Elektrotechnika, 2004)
Straipsnyje nagrinėjamas netiesioginis būdas mažos galios asinchroninių variklių su dvifaze statoriaus apvija statiniam ekscentricitetui kontroliuoti ar diagnozuoti. Būdo informatyvus diagnostinis parametras – vienpusė magnetinės traukos jėga, veikianti bandomojo variklio guolius, gerokai padidina jų trinties momentą, kai viena iš statoriaus fazinių apvijų papildomai pamagnetinama nuolatine srove. Skirtumas tarp variklio guolių trinties momentų, kai jo žadinančioji apvija papildomai pamagnetinama ir kai ji nepamagnetinama, yra variklio reaktyvusis momentas, kurio atsiradimo priežastis yra vienpusė magnetinės traukos jėga, jei variklyje yra statinis ekscentricitetas. Pateikta vienos iš bandomojo variklio fazinių apvijų pamagnetinimo nuolatine srove principinė elektrinė schema. Bandomojo variklio trinties momentą galima diagnozuoti sklandžiai didinant maitinimo įtampą (pvz., valdančiosios apvijos,o prie žadinimo apvijos prijungta nustatyta įtampa) nuo nulio iki vertės, kol jo rotorius pradės stabiliai suktis. Il.2, bibl.8 (lietuvių kalba; santraukos lietuvių, anglų ir rusų k.).