Stačiakampės simpleksinės paieškos statistinės charakteristikos - Dambrauskas, A.; Rinkevičius, V. (Elektronika ir Elektrotechnika, 2004)
Išdėstytos stačiakampio simplekso sudarymo ir jo judėjimo taisyklės, taip pat stačiakampės simpleksinės paieškos pagrindai. Nurodytos tokios paieškos teigiamybės, kurios leidžia apriboti simplekso orientacijų skaičių ir spręsti matematinio programavimo su sveikaisiais skaičiais uždavinius. Atlikta stačiakampės simpleksinės paieškos statistinių savybių analizė, taikant daugiaryšes Markovo grandines. Tuo tikslu sudarytos dviryšės Markovo grandinės, leidžiančios aprašyti stačiakampės simpleksinės paieškos savybes kopimo etape trukdžių aplinkoje, sukurta simpleksinės paieškos statistinių charakteristikų skaičiavimo metodika. Gautos teorinės statistinės charakteristikos – paieškos žingsnių tikimybės, simplekso centro poslinkio link tikslo matematinė viltis ir kt. – leidžia įvertinti simpleksinės paieškos, naudojant stačiakampį simpleksą, greitaveiką kopimo etape, atskleisti jos savybes. Teorines statistines charakteristikas patvirtina paieškos procesų trukdžių aplinkoje modeliavimo rezultatai. Tyrimo išvados ir rezultatai gali būti panaudoti kuriant naujus efektyvius simpleksinės paieškos algoritmus. Il. 9, bibl. 4 (lietuvių kalba; santraukos lietuvių, anglų ir rusų k.)